401DutchOperas

401DutchOperas

Op vrijdag 10 juni zal ik meewerken aan Het Beethoven Festival in Zutphen

https://www.401nederlandseoperas.nl/nl/component/content/article/474-10-juni-2022-401concerts-27-beethovennieuwenhuizen-vestas-feuer.html

Hier zal ik te horen zijn in het unieke Vestas Feuer, een unieke premiere, werk van Beethoven. Muziekfilosoof en artistiek leider van het Brandts Buys Festival Zutphen René Seghers: 'Op 12 september 2018 is het 150 jaar geleden dat Jan Brandts Buys werd geboren. Een mooi moment om zijn naam en faam van weleer opnieuw onder de aandacht van het publiek in binnen- en buitenland te brengen met een festival dat een dwarsdoorsnede uit al zijn tien opera’s, zijn liedkunst, kamermuziek en orgelkunst brengt. Zutphen en de provincie Gelderland mogen trots zijn op een van de grootste kunstenaars die stad en provincie hebben voortgebracht. Omdat geen enkele andere Nederlandse operacomponist ooit vergelijkbaar internationaal succes heeft gekend, zou ook Nederland wel iets trotser op Brandts Buys mogen zijn. De tien Brandts Buys' opera’s zullen behalve op het festival ook een prominente plaats krijgen in het handboek 401NederlandseOperas waar ik sinds 2010 aan werk. Met dit unieke Jan Brandts Buys Festival en de uitgave van alle concertregistraties wil de Stichting 401NederlandseOperas een blijvend reveil van Brandts Buys' muziek bewerkstelligen. Een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre wordt op deze manier permanent ontsloten.'

De Zutphense componist Jan Brandts Buys (1868 -1933) is de meest succesvolle operacomponist die Nederland heeft gekend. Zijn opera Die Schneider von Schönau werd sinds 1916 duizenden malen uitgevoerd in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Nederland. Ook opera’s als Der Mann im Mond en Micarême hadden internationaal succes. Sterren als Richard Tauber creëerden zijn werken aan de belangrijkste Duitse en Weense theaters, maar… de opkomst van de Nazi's in 1933 viel samen met het overlijden van de componist. Onder de roerige politieke ontwikkelingen in aanloop naar WOII verdween zijn werk geleidelijk van het speelplan. Na de oorlog kon hij zelf niet meer voor zijn oeuvre opkomen. Net als veel componisten uit die generatie raakte hij volkomen vergeten.

23 september 2018 Walburgiskerk Zutphen


20.00 uur ORGEL RECITAL in WALBURGISKERK (met Frank van Wijk (op het grote Henrick Baderorgel !!), Barbara Schilstra (sop), Hendrik Vonk (ten), Hans de Vries (bt))


Op zondagavond 23 september (20.00 uur) vindt in de schitterend verbouwde WALBURGISKERK het orgelrecital plaats op het monumentale Henrick Baderorgel. Frank van Wijk speelt daar composities van Jan en Marius Brandts Buys senior. Laatstgenoemde was eind 19e eeuw de vaste organist van de Walburgiskerk en daarmee komt het festival in de kerk dus ook echt thuis.

Als klapstuk treedt onze lyrisch-dramatische powerdiva Barbara Schilstra met heldentenor Hendrik Vonk en bariton Hans de Vries aan in orgelliederen van Jan en Ludwig Felix Brandts Buys.

18 december 2016  Koninklijke Bibliotheek Den Haag18 november 2017 Oude Kerk Scheveningen29 april 2018 KHl AmsterdamBekijk foto's van het Hendrick Baderorgel, denk u Frank van Wijk op 15 meter hoogte tronend in het centrum van dat imposante instrument in en stel u op de galerij aan beide zijden van hem onze vocale supersterren voor... Gevieren tronen zij in het hart van het Baderorgel, van waaruit de majestueuze klanken van Brandts Buys' orgelcomposities de kerk vullen. Op de overweldigende klankbogen van het orgel zweven tenslotte de intense, geladen stemmen van Barbara, Hendrik en Hans door de orgelpracht, om sereen en bewogen in de harten van het publiek door te dringen. Het orgelconcert is zonder twijfel de apotheose van het Jan Brandts Buys Festival Zutphen 2018.